Jetëshkrimi i Shën Gianna Beretta Molla

See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Gianna Beretta lindi në Magenta (Milano) më 4 tetor 1922. Si e re, ajo pranoi me dëshirë dhuratën e besimit dhe edukimin qartësisht të krishterë që mori nga prindërit e saj të shkëlqyer. Si rezultat, ajo e përjetoi jetën si një dhuratë të mrekullueshme nga Perëndia, kishte një besim të fortë te Providenca dhe ishte e bindur për domosdoshmërinë dhe efektivitetin e lutjes.

Ajo iu përkushtua me zell studimeve gjatë shkollimit të mesëm dhe universitar duke zbatuar besimin e saj nëpërmjet shërbimit bujar apostolik mes të rinjve të Aksionit Katolik dhe punës bamirëse mes të moshuarve dhe nevojtarëve si anëtare e Shoqërisë St. Vincent de Paul. Pas diplomimit në Mjekësi dhe Kirurgji nga Universiteti i Pavias në vitin 1949, ajo hapi një klinikë mjekësore në Mesero (afër Magenta) në vitin 1950. Ajo u specializua në Pediatri në Universitetin e Milanos në vitin 1952 dhe më pas i kushtoi vëmendje të veçantë nënave, foshnjave. të moshuarit dhe të varfërit.

Ndërsa punonte në fushën e mjekësisë – të cilën ajo e konsideronte një “mision” dhe e praktikonte si të tillë – ajo shtoi shërbimin e saj bujar ndaj Veprimit Katolik, veçanërisht në mesin e “shumë të rinjve”. Njëkohësisht, ajo shprehu gëzimin e saj de vivre dhe dashurinë për krijimin përmes skijimit dhe alpinizmit. Nëpërmjet lutjeve të saj dhe të të tjerëve, ajo reflektoi për thirrjen e saj, të cilën e konsideronte gjithashtu një dhuratë nga Zoti. Pasi zgjodhi vokacionin e martesës, ajo e përqafoi atë me entuziazëm të plotë dhe iu përkushtua tërësisht “formimit të një familjeje vërtet të krishterë”.

Ajo u fejua me Pietro Mollën dhe rrezatonte nga gëzimi dhe lumturia gjatë fejesës së tyre, për të cilën falënderoi dhe lavdëroi Zotin. Ata u martuan më 24 shtator 1955, në bazilikën e Shën Martinit në Magenta dhe ajo u bë një grua e lumtur. Në nëntor 1956, për gëzimin e saj të madh, ajo u bë nëna e Pierluigi; në dhjetor 1957 të Mariolinës; dhe në korrik 1959 të Laurës. Me thjeshtësi dhe ekuilibër, ajo harmonizoi kërkesat e nënës, gruas, mjekes dhe pasionin e saj për jetën.

Në shtator të vitit 1961, në fund të muajit të dytë të shtatzënisë, ajo u prek nga vuajtja dhe misteri i dhimbjes. Ajo kishte zhvilluar një fibromë në mitër. Përpara operacionit të nevojshëm kirurgjik dhe e vetëdijshme për rrezikun që sillte shtatzënia e saj e vazhdueshme, ajo iu lut kirurgut që t’i shpëtonte jetën fëmijës që mbante dhe ia besoi veten lutjes dhe Providencës. Jeta u shpëtua, për të cilën ajo falënderoi Zotin. Shtatë muajt e mbetur deri në lindjen e fëmijës ajo i kaloi me forcë të pakrahasueshme shpirti dhe përkushtim të pandërprerë ndaj detyrave të saj si nënë dhe mjeke. Ajo shqetësohej se foshnja në barkun e saj mund të lindte me dhimbje dhe i kërkoi Zotit ta parandalonte këtë.

Disa ditë para lindjes së fëmijës, megjithëse duke besuar si gjithmonë te Providenca, ajo ishte gati të jepte jetën për të shpëtuar atë të fëmijës së saj: “Nëse duhet të vendosni midis meje dhe fëmijës, mos hezitoni: zgjidhni fëmijën – unë insistoni në të. Shpëtoni atë.” Mëngjesin e 21 prillit 1962 lindi Gianna Emanuela. Me gjithë përpjekjet dhe trajtimet për t’i shpëtuar të dy, mëngjesin e 28 prillit, mes dhimbjeve të papërshkrueshme dhe pas thirrjeve të përsëritura “Jezus, të dua. Jezus, të dua”, nëna vdiq. Ajo ishte 39 vjeç. Funerali i saj ishte një rast pikëllimi, besimi dhe lutjeje të thellë. Shërbëtori i Zotit shtrihet në varrezat e Mesero (4 km nga Magenta).

“Djegia e ndërgjegjshme” ishte shprehja e përdorur nga Papa Pali VI për të përcaktuar aktin e të Lumes Gianna, duke e kujtuar atë në Engjëllin e së Dielës më 23 shtator 1973, si: “Një nënë e re nga dioqeza e Milanos që, për t’i dhënë jetë asaj. vajza, sakrifikoi të sajën, me djegie të vetëdijshme”. Ati i Shenjtë në këto fjalë i referohet qartë Krishtit në Kalvar dhe në Eukaristi.

Burimi: www.vatican.va

Papa Gjon Pali II e lumnoi atë më 24 prill 1994 dhe e shpalli shenjtore më 16 maj 2004. Ajo kujtohet më 28 prill.

JEZU KRISHTI (Katekizmi i Kishës Katolike 441-455)

Unë besoj në lutje (Baba Andrea Gasparino)